Pod borovima  

Slinavke 

Pod borovima uz istarsku obalu vrlo često rastu i slinavke ili boričari  uglavnom gljive iz roda Suillus. Najčešći su S.collinitus , S. bellinii i  S.granulatus. teže ih je razlikovati ali ovaj posljednji većinom sam nalazio ispod crnog bora dok ova dva prva ispod alepskog bora. Ako ste sigurni da ste našli gljivu iz roda Suillus onda vam razlike između ova tri što se konzumacije tiče nisu važne. S.granulatus zovu i vučji hljebac. Lako se prepozna po kapljicama ispod klobuka . Gotove sve slinavke imaju ljepljiv klobuk na kojemu se zalijepi i puno borovih iglica. Tako da ih je najlakše očistiti ako se malo isperu u toploj vodi. Neki savjetuju da se prije pripreme za jelo oguli i kožica klobuka. Priprema se kao i ostale vrganjevke . Česte su to gljive koje se protežu od IX pa sve do XII mjeseca. Ima još dosta sličnih vrsta slinavki koje rastu na našem području.

 

 

 Rujnice

 

  

Pod borovima uz našu obalu osobito po kampovima i šetnicama gdje se kosi trava,  zbog čega sastojina nije gusta rastu i mliječnice i to rujnice .Lactarius semisanguifluus L. sanguifluus i L. deliciosus su zahvalne gljive za prepoznavanje jer na prerezu puštaju crveno ili narančasto mlijeko. Mliječnice koje puštaju mlijeko drugih boja obično su ljute i otrovne. No ipak treba znati da nisu sve gljive koje ostavljaju u mesu trag crvene boje mliječnice. Rujnice su za jelo najbolje na žaru ili pržene na masnoći .Nakon konzumacije oboje mokraću u crveno. 

 

 

Miške

 

Na području Poreštine pod borovima rastu i miške Tricholoma terreum. To su manje gljive prosječno promjera klobuka 4 - 5 cm. Teže ih je amateru odrediti jer ima dosta sličnih gljiva iz tzv. grupe Terreum. Potrebno je stoga konzultirati više stručne literature. Može se lako zamijeniti sa vrlo otrovnom Tricholoma pardinum koja nema tako nježnu strukturu, a debljeg je stručka osobito u dnu. Raste u grupama od desetak i više primjeraka pa je tada lako napuniti korpu.Često je skrivena ispod mahovine.

 

 

 

 

Šljivovača

Entoloma clypeatum- Na Poreštini većinom raste ispod crnog trna Prunus spinoza, koji cvjeta u travnju kada se ispod njega nađe i šljivovača. Kad se ispod crnog trna u proljeće nađe gljiva ne mora značiti da je to baš šljivovača -zato oprez -iako je vjerovatnost greške mala , naravno ako se prate svi detalji. Miriše na brašno no ne tako jako kao đurđevača. Mnogi u Istri je uberu misleći da su našli potrnke ( đurđevače) ali na sreću greška nije kobna. Spore su joj crvenkaste pa joj su joj takve i lamele. rastu u grupama jedna uz drugu pa često na klobuku jedne zacrvene se spore. Slična joj je olovasta rudoliska-pogledaj otrovne gljive-  ,ali ona ne raste u proljeće-iako nikad se ne zna-te ima deblje meso u klobuku, nema ispupčinu na klobuku, kod šljivovače meso zna pocrvenjeti u donjem dijelu stručka od ugriza puža isl. Oprez jer joj liče i neke gljive iz roda Inocybe.