Đurđevača i lisičarka  

 ĐURĐEVAČA I OLOVASTA RUDOLISKA

Potrnki – Đurđevače (Calocybe gambosa) Gljive su koje dolaze u proljeće u travnju pa do svibnja. Kako je to prva godišnja gljiva poslije jeseni i zime ista je vrlo cijenjena. Ima karakterističan i intenzivan miris. Raste u krugovima koji se mogu izdaleka vidjeti po tamnijoj boji trave. Ta nalazišta također se čuvaju kao tajna mjesta jer i slijedeće godine u približno isto vrijeme naći ćete potrnke na tom mjestu , ali za par decimetara dalje jer se krug svake godine širi . U Istri je mnogi beru i to nažalost poberu sve primjerke koje nađu i velike i male i to zbog toga da ih ne nađe netko drugi i tako i on dozna za to dragocjeno nalazište. Nova nalazišta je izuzetno teško pronaći zbog vrlo visoke trave u proljeće na rubovima šuma gdje đurđevača raste. Čak i kada se zna mjesto mora se duže istraživati teren da bismo je pronašli.
Kako u proljeće raste malo sličnih vrsta kaže se da ju je teško zamijeniti za druge slične gljive no u današnje vrijeme čudnih klimatskih fenomena nikad se ne zna.
 
RAZLIKE I SLIČNOSTI
 
Vrlo slična gljiva đurđevači može biti i olovasta rudoliska (Entoloma sinuatum ).
 
Sličnosti su slijedeće : MIRIS i kod jedne i druge može biti sličan na brašno,
STRUČAK debeo i mesnat bez prstena, bijel s zadebljanjem na dnu, Klobuk bijelosivkast
bez ispupčenja, MESO bijelo ne mijenja boju.
 
Razlike su slijedeće ĐURĐEVAČA ima uvijek LAMELE bijele ili krem boje, SPORE i otrusina su bijele, RASTe u proljeće u redovima i krugovima večinom uz rub šume, LAMELE nikad nisu duže od 4 mm.Jestiva .
 
Olovasta RUDOLISKA pak ima LAMELE žute pa roza u starosti , SPORE i otrusina roza ili ružičaste, RASTe u jesen u grupama razbacana ili pojedinačno, primjerci mogu doseći i visinu od 20 cm.Otrovna !
 
 
 
 
 LISIČARKA I ZAVODNICA
 
 
Grabovčice - Pršutnice ili lisičarke (Cantharellus cibarius)vrlo česte gljive u grabru (Carpinus orientalis). Ovisno o vlažnosti tla mogu biti od 3 pa do preko 12cm promjera klobuka. Lako se pronalaze zahvaljujući svojoj žutoj ili narančastoj boji, no isto tako znaju biti duboko u mahovini. Zbog svoje konzistencije mesa nisu podložne truljenju i crvima. Lako se mogu zamijeniti sa otrovnom zavodnicom ili sa jestivim prosenjakom. Za razliku od lisičarke zavodnica ispod klobuka ima prave lamele , a prosenjak iglice.Kod lisičarke pod klobukom je karakteristična nervatura što se vidi na fotografiji.Isto ispod klobuka, ali lamele vide se na fotografiji otrovne ZAVODNICE . Najukusnije su lisičarke  frigane s jajima
 

 

RAZLIKE I SLIČNOSTI
 
Sličnosti : OBLIK uglavnom ljevkast i lamele kao i nervatura silaze po stručku, BOJA žuta, smeđežuta, žutonarndžasta
 
Razlike : ZAVODNICA RASTe na drvetu ili na panju u grmovima ili kao u snopovima , ali ako je panj istrunuo izgleda kao da raste iz zemlje. LAMELE tj listići su pravi oštrih rubova.Otrovna !   
 
Razlike : LISIČARKA RASTe pojedinačno u skupinama razmaknuto od druge gljive i nikad na drvetu, LAMELE nisu prave već izgledaju kao reljefna nervatura vrlo plitke i tupe.
 

 

 RUJNICA I LAŽNA RUJNICA
 
 
RUJNICE  ; Pod borovima uz našu obalu osobito po kampovima i šetnicama gdje se kosi trava,  zbog čega sastojina nije gusta rastu i mliječnice i to rujnice .Lactarius semisanguifluus L. sanguifluus i L. deliciosus su zahvalne gljive za prepoznavanje jer na prerezu puštaju crveno ili narančasto mlijeko. Mliječnice koje puštaju mlijeko drugih boja obično su ljute i otrovne. No ipak treba znati da nisu sve gljive koje ostavljaju u mesu trag crvene boje mliječnice. Rujnice su za jelo najbolje na žaru ili pržene na masnoći .Nakon konzumacije oboje mokraću u crveno.
 
Lactarius chrysorrheus-lažna rujnica –hrastova rujnica (na slici sasvim desno) . oblikom, bojom klobuka i rastom u grupama pod mahovinom uvelike podsjeća na krvnu( na slici prva lijevo)  ili  polukrvnu ( naslici u sredini), ili neku drugu jestivu mliječnicu  crvenog ili narandžastog mlijeka.Lagano je otrovna izaziva samo probavne smetnje, i okus je ljut. Za sada u rodu Lactarius nisu pronađene smrtno otrovne gljive, ali nekome i teži problemi s probavom mogu pričiniti dosta zdravstvenih poteškoćać
 
Sličnosti ; boja klobuka crvenkasta , stručak bez prstena koničan pri dnu tanji , kruta struktura mesa, česta u primorju.
 
Razlike: lažna rujnica na prerezu pušta bijelo mlijeko koje na zraku vrlo brzo požuti i ljuto je ,kada se proba jezikom prvo je okus sladak a kasnije vrlo ljut.
 
Razlike ; jestiva rujnica L.sanguiflus : na prerezu pušta crveno ili L.semisanguiflus narandžasto mlijeko koje nije ljuto.    

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
SUNČANICA i PANTERKA
 
Sličnosti; Raste u šumi ili uz rub šume pojedinačno ili u grupama razbacano. Stručak sa prstenom, Klobuk ljuskav smeđe-bijele boje
Velika gljiva često šira od deset centimetara u promjeru.Lamele bijele boje.
 
Razlike, Sunčanica ; klobuk se lako odvaja od stručka te na stručku ostaje
obli završetak tako da stručak ostaje čitav.Stručak je tvrd i žilav.
Prsten pomičan lako se pomiče gore dole,na dnu gomoljasto zadebljan i gladak bez ostatka ovoja.
 
Razlike, Panterka ; Klobuk se ne može odvojiti posebno od stručka osim ako se odlomi zajedno s djelom stručka ili odreže. Stručak mekan nije žilav, na dnu zadebljan, ali sa ostatkom ovoja koji je kao nožem zarezan i zaokružen da izgleda kao rub, uz još dva do tri mekana ostatka ovoja kao prstenje oko stručka. Prsten na stručku mekan, nježan i neda se pomicati.